Naar hoofdinhoud Naar footer

ProMuscle in de Praktijk

ProMuscle leidt tot een verbetering in skeletspiermassa, beenspierkracht en fysiek functioneren bij thuiswonende ouderen, 65 jaar of ouder, die krachtverlies ervaren.

Doel

Het overstijgende doel is het doorbreken van de neerwaartse spiraal in fysiek functioneren van ouderen door het succesvol implementeren van ProMuscle in de Praktijk, een innovatieve combinatie van voeding en beweging, in de dagelijkse praktijk en hiermee bijdragen aan behoud en verbetering van functionaliteit en zelfredzaamheid van ouderen die kwetsbaar zijn of krachtsverlies ervaren bij dagelijkse handelingen.

Doelgroep

Thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder, die (pre-)kwetsbaar zijn of krachtverlies ervaren bij dagelijkse handelingen, en gemotiveerd zijn het programma minstens 24 weken te volgen. Geschiktheid van ouderen wordt vooraf gecheckt tijdens een intake, op basis van risicofactoren en co-morbiditeiten.

Aanpak

Het programma bestaat uit 12 weken intensieve begeleiding bij krachtoefeningen en dieetadvisering t.a.v. het inpassen van eiwitrijke producten in het voedingspatroon, opgevolgd door een 12-weken durend uitstroomprogramma in de wijk dat ouderen ondersteunt en begeleidt bij het voortzetten van het beweeg- en voedingspatroon.

Over deze interventie

Erkend

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als:
Goede aanwijzingen voor effectiviteit

Datum van erkenning

16-04-2020

Erkend door

Deelcommissie preventie en gezondheidsbevordering voor volwassenen en ouderen 

Toelichting Commissie

ProMuscle is een grondig aangepakte doorontwikkeling van een ‘onderzoeksinterventie’ en heeft een stevige onderbouwing voor de inhoudelijke kern van de interventie. De interventie leidt tot een verbetering in skeletspiermassa, beenspierkracht en fysiek functioneren bij thuiswonende ouderen, 65 jaar of ouder, die krachtverlies ervaren. De studie van Van Dongen 2019 is een goede effectevaluatie met sterke bewijslasten laat effecten zien op de hoofddoelen van de interventie.

Geplaatst op

29-07-2020